Bloemetje 139. Kinderlogica.
Door Joris Leijten
Veel onderwerpen zijn voor kinderen nog veel te moeilijk. Ouders en leerkrachten moeten veel begrippen en onderwerpen op een makkelijkere manier uitleggen. Of zelfs anders uitleggen. Dat zijn “kindergeheimen”. Die later op oudere leeftijd wel gecorrigeerd worden.
Een van die leuke “kindergeheimen” van ouders is het verhaal van Sinterklaas en zijn pieten in deze periode van het jaar. Vorige week is de goedheiligman met zijn hulpjes weer aangekomen met de stoomboot.
Meisje Bloem is erg slim ze weet al veel en vertelt in verschillende verhalen over haar kennis over historische fossielen, stadsmuren, maar ook over zware onderwerpen als groeien, borstvoeding en de dood, denkt ze na. Waar Meisje Bloem die kennis vandaan heeft weten we niet. Vanuit school of van haar ouders? Er zijn voorbeelden van haar leuke kinderlogica te zien in haar verhalen.
Meisje Bloem vindt een Sinterklaaspak op haar zolder en bedenkt zelf een prachtig antwoord waarom die mantel nog op de zolder ligt: ‘Het is de mantel van Sinterklaas’, zegt Meisje Bloem, ‘hoe komt die op onze zolder?’ Meisje Bloem denkt. Ze zegt: ‘Op een dag zei Sinterklaas tegen mijn moeder: “Ik heb geen schone kleren meer, alles is vuil, wilt u de kleren alstublieft voor mij wassen?”.’ Meisje Bloem lacht geheimzinnig. En even is het stil... Meisje Bloem trekt de kleren van Sinterklaas aan. Ze zegt: ‘Mama stopte de kleren in de wasmachine. Toen moesten de kleren drogen. Toen moest mama de kleren nog strijken. En toen mama de kleren terug wilde geven aan Sinterklaas, was de boot al weer naar Spanje vertrokken.’ Meisje Bloem zegt: ‘Mama was te laat. De kleren nam ze mee terug naar huis. Daarom liggen de kleren van Sinterklaas nog hier.’ (15. Sinterklaasmantel)
Toevallig las ik afgelopen vrijdag 22 december in de NRC krant op de achterkant de rubriek ‘Ikje’ nog een prachtig voorbeeld van zulke kinderlogica onder de titel “Geheim” geschreven door moeder Sophie van Vijfeijken. Ze schrijft: “Sinterklaas is weer in het land. Koortsachtig en in het diepste geheim bereidt de Sint pakjesavond voor. Verlanglijstjes van de kinderen worden geraadpleegd, cadeautjes gekocht, surprises gemaakt met rijm, en verstopt Dit alles natuurlijk zonder een spoor achter te laten. Tot iedere prijs wordt vermeden dat het onwankelbare geloof in de Sint aan het wankelen wordt gebracht. Het is de vraag of het gelukt was toen mijn dochter van 7 zei: ‘Mama, ik weet heus wel dat jij cadeautjes koopt met de pinpas van Sinterklaas’.” Dit voorbeeld past in dezelfde kinderlogica als Meisje Bloem met haar verhaal van Sinterklaasmantel op haar zolder. Deze kinderen denken iets wat krom is wat ze ontdekt hebben recht. Volwassenen houden het mysterie van Sinterklaas in ere door de logica van de kinderen.
Meisje Bloem denkt zelfstandig en praat het verhaal goed door een eigen conclusie te trekken die past in het verhaal van haar ouders. We weten niet of haar moeder weet dat Meisje Bloem het Sinterklaaspak gevonden heeft, maar als haar moeder haar verhaal hoort dan zou haar moeder het verhaal van Meisje Bloem zeker niet ontkennen en komt haar moeder weg met het feit dat de mantel van Sinterklaas niet verstopt was op hun zolder en is het Sinterklaas geheim gered. Zelf ga ik graag mee in die kinderlogica. Ik speel graag mee in de Sinterklaasverhalen van mijn neefjes en nichtjes. Het is een balans tussen het makkelijk uitleggen en soms een beetje verdraaien voor de goeie zaak, want ik houd van Sinterklaas.
Zelf heb ik Sinterklaas dit jaar nog niet gezien. Ik hoop dat hij komende twee weken mijn huisje niet voorbij loopt en vieren we zijn verjaardag vertrouwd op 5 december met volwassenen en kinderen. Het is een prachtig feest met mooie tradities. Deze worden naar de volgende generaties doorgegeven. Daarna volgt Kerstmis ook een prachtig feest met mooie verhalen en gedachten.
Graag wens ik alle lezers van de Bloemetjes en van Meisje Bloem een gezellige gelukkige decembermaand.