Bloemetje 130. “Bloemetjes buiten zetten”.

Door: Joris Leijten
Het is zomervakantie! Een periode dat we het even anders kunnen doen dan we normaal doen. We hoeven niet meer op een vaste tijd op en kunnen later naar bed gaan. En opstaan zonder wekker; we hoeven niet naar school of naar het werk. We hebben meer tijd om leuke dingen te doen en ergens naar toe te gaan op vakantie, zomerkampen, dagexcursies en festivals. Hopelijk is het in deze zomer mooi zonnig en warm weer om naar buiten te gaan. Vroeger was de zomer een periode dat kinderen werkten op het akkerland. Dan was het druk bij de boer en moesten ze helpen. Nu mag dat niet meer en zijn kinderen acht weken echt vrij voor het komende schooljaar in september. Energie op doen en uitrusten.


In de verhaaltjes van Meisje Bloem zit Meisje Bloem iedere keer op haar zolder te mijmeren en te zoeken en te spelen met dozen. Mogelijk gaat ze regelmatig een half uurtje voor haar rust en ontspanning naar de zolder. Een half uurtje maar, de spanningsboog voor kleine kinderen is niet zo  groot om hele middagen geconcentreerd op zolder te kunnen spelen, naast dat ze naar school gaat en buiten speelt.  In het verhaaltje “De stoel” wordt ze door haar moeder naar beneden geroepen ‘Bloem kom beneden, meneer en mevrouw Jansen zijn er’…  De moeder van Bloem roept na een tijdje: ‘Bloem meneer en mevrouw Jansen gaan weg, kom eens gauw een handje geven!’ ( 37. De stoel) maar ze gaat niet naar beneden. Maar als er geen druk van anderen is, kan ze besluiten naar buiten te gaan. In de zomer kan ze wat je noemt de “Bloemetjes buiten zetten”. Volgens dit spreekwoord ga je dan feesten en gek doen. Door het woord “bloemetjes” in het spreekwoord en haar eigen naam “Bloem”, zet Bloem zichzelf dan buiten in de zon om gek te doen. En kunnen andere mensen haar zien als een beetje bijzonder denkertje, dat plezier maakt.

Buiten kan ze zich dezelfde vragen stellen over hetgeen ze tegenkomt op haar zolder.  Mogelijk over het groeien van bloemen en dieren, hoe die zijn ontstaan . “Wat is dat dan, ontstaan? Meisje Bloem denkt na over ontstaan. Meisje Bloem zegt: ‘Ontstaan is dat iets begint. Iets dat er nog niet is geweest.’ Meisje Bloem zegt: ‘Een mens kan beginnen en een dier en een plant. Maar ook een plannetje. En ook een vriend worden met iemand.’ “ (27. Zaadjes).                                                         
Ze is onderzoekend; wil voor zichzelf graag antwoorden weten. Voor anderen is het soms vreemd als  een kind vragen stelt en op onderzoek uit gaat. Het kan zijn dat Meisje Bloem het daarom veiliger vindt op haar zolder, alleen voor zichzelf, vragen te stellen. Maar buiten kan het ook veilig voor haar zijn op een plekje alleen in een tuin of bos waar minder mensen komen.

Ik wens alle lezers een prachtige zomer. Genieten van de mooie dingen buiten. Dit kan met een goed boek, goed gezelschap op een terras of aan het strand.                                                                                        
Vergeet niet af en toe de “bloemetjes buiten te zetten”.