Bloemetje 78. Warmte

Door Joris Leijten

De afgelopen weken was het in Nederland en Europa heet en warm. Buiten werd het ruim 35 graden Celsius. We komen in de vakantiestemming van de warme zomer. Meisje Bloem speelt graag op de zolder. De zolder is altijd een warme plek. Direct onder de pannen broeit het. Het broeit en bloeit van inspiratie en ideeën. Zelf woon ik op een 3e etage bovenverdieping in een appartement met een plat dak, een soort zolderverdieping, en dat trekt ook veel warmte aan.                                                                                                                                    

Meisje Bloem heeft in het prentenboek Meisje Bloem geen last van de warmte. De warmte  is er wel, maar komt van buiten van de mooie zon, waarin je lekker kunt spelen.
“Maar Bloem, wat is dat dan, buiten? Meisje Bloem denkt na over buiten. Meisje Bloem zegt: ‘Buiten is niet binnen. Binnen is de kamer. De tafels en de stoelen. De bedden. De vorken en de lepels. Buiten is de lucht. De regen en de zon. En de bloemen en het gras, maar ook de auto’s op de weg.’ Meisje Bloem zegt: ‘Ik ga naar buiten, als ik niet meer binnen wil spelen.’ (42. Het dakraam)

Vandaag is de zon heet en er is de wereldberoemde Vierdaagse in mijn stad Nijmegen.
De eerste dag is, zeer uniek, afgelast, wegens de hitte. Meisje Bloem vindt op zolder oude kranten waarin ze dankbaar het nieuws van toen leest. Ze zal vast in één van die oude kranten gelezen hebben dat het te warm was om actief te lopen tijdens de Vierdaagse, want warmte en Vierdaagse horen bij elkaar. Ze zegt tegen de krant: ‘Dank je wel, dat je mij dit hebt verteld.’ [..] Maar Bloem, wat is dat dan, een krant? Meisje Bloem denkt na over een krant. Meisje Bloem zegt: ‘Een krant vertelt wat er is gebeurd. Alle dingen. Dingen die leuk zijn, maar ook dingen die niet leuk zijn.’ Meisje Bloem zegt: ‘Als je de krant leest dan kan je niet zeggen: ik wist het niet.’(46. Oude kranten).De Vierdaagse wordt al voor de 104e keer gehouden en is  altijd voorpagina nieuws in juli. Wanneer de wandeltocht wordt gehouden, is het vaak warm, maar nu, nu is het warmer dan ooit. Dat nieuws staat niet in haar oude kranten.  Dat is onheilspellend nieuw.  

Meisje Bloem beschouwt warmte ook als een vorm van intimiteit, knus en gezelligheid. “Maar Bloem, wat is dat dan, gezellig? Meisje Bloem denkt na over gezellig. Meisje Bloem zegt: ‘Gezellig is dat je het warm krijgt als je om je heen kijkt. En als je denkt: wat is het prettig hier en dat je heel graag wilt blijven.’ Meisje Bloem zegt: ‘Gezellig kun je zelf maken.’ (44. De kerstverlichting) Ze maakt het daarom gezellig warm met de kerstverlichting in een tentje van een doek, gespannen tussen de balken van de zolder. Dat is waar: we beschouwen warmte vaak als positief en lekker. Als het koud is zitten we graag rond het haardvuur. In Nederland is 20 graden plus, een lekkere zomerse temperatuur. Als het 30 graden of meer wordt dan vinden veel mensen het minder leuk en wordt de warmte zwaar en puffen en zweten we, dan is warm niet gezellig meer. Vandaag is het wel 40 graden.

Ik zou wel eens willen weten wat Meisje Bloem vindt van het opwarmen van de aarde.