Bloemetje 124. Oranje verbindt.

Door Joris Leijten
Afgelopen zaterdag 27 april vierden we de verjaardag van Koning Willem - Alexander op Koningsdag. Het is onze Nationale Feestdag. In alle plaatsen in Nederland zijn vrijmarkten en traditionele kinderspelen als koekhappen, spijkerpoepen, sjoelen en ringsteken. Dat is typisch Nederlands. Overal hangen vlaggen met oranje wimpels uit en zijn mensen in het rood- wit- blauw en oranje gekleed, Oranjebitter en ranja, Oranjegebak en tompoezen.

Meisje Bloem vindt op zolder een postzegelalbum. Meisje Bloem speelt dat ze een brief is, waarop ze een postzegel moet plakken; een brief naar haar oma.  

Meisje Bloem moet kiezen uit de vele postzegels in het postzegelalbum: postzegels met koningen, met kerken, met dieren, postzegels met bloemen. Meisje Bloem weet niet welke postzegel ze moet nemen. ‘Ik vind mijn postzegel de allermooiste’, zegt de koning. Hij zegt: ‘De postzegel met de koning, die moet je nemen!’ Maar Meisje Bloem kiest niet de postzegel van de koning. Meisje Bloem pulkt de postzegel met de bloem uit het boek. Ze likt aan de postzegel met de bloem uit het boek. Ze likt aan de postzegel en plakt hem op haar voorhoofd. ‘Bloem’, zegt ze, ’ík heet Bloem. Dat kun je nu zien.’’ Meisje Bloem zegt: ‘Ik kan nu met de post mee. Stuur me aan mijn oma, want daar wil ik graag naar toe.’ (13. Postzegelalbum) Meisje Bloem kiest vrij de postzegel die zij het mooiste vindt. Meisje Bloem kiest de postzegel van de bloem terwijl de koning zegt: “Neem die van mij!” Je kunt de dingen altijd doen zoals de koning dat wil of je vader en moeder dat willen of de juffrouw/meester op school. Maar je kunt ook kiezen wat je zélf wilt. Dat kan in ons land, wij leven in een vrij land zonder de autoritaire macht van een koning.

De koning in Nederland is een symbool van verbinding. Hij staat op veel postzegels en Euromunten De koning is er als het moeilijk is en kan steunen. Oude koningen waren niet zo zichtbaar en zaten vooral in hun kastelen. Koning Willem – Alexander gaat veel het land in om zichtbaar te zijn. De koning vierde zijn verjaardag dit jaar in Emmen in Drenthe.

Maar ook vieren we volgens mij op Koningsdag de gezamenlijke identiteit van Nederland. Nederlanders willen met elkaar feestvieren, willen hun spulletjes verkopen op een kleedje en traditionele spelletjes doen. Oranje als nationale kleur verbindt ons. We gaan komende maanden weer juichen voor het Nederlands voetbalelftal in het oranje, zowel mannen als vrouwen. En we kijken in juli naar de sporters op de Olympische spelen in Parijs die in het oranje voor Nederland sporten. Mogelijk zit de koning en koningin weer vaak op de tribune. De oranje kleur als nationale kleur komt van de koningskleur “Oranje” van het hertogdom Orange in Zuid-Frankrijk dat onze vorsten bezaten.

Komende week vieren wij ook onze vrijheid. Zaterdag 4 mei herdenken we de doden die voor onze vrijheid gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).
De koning en koningin zullen een krans leggen namens ons allemaal op de Dam in Amsterdam. In elke andere plaats zijn ook herdenkingen bij oorlogsmonumenten.
De volgende dag, 5 mei, Bevrijdingsdag mogen we uitbundig vrijheid vieren op festivals. Na de oorlog zijn we vrij om vrije Nederlander te zijn.

Oranje verbindt ons in Nederland; de koning verbindt ons. Zou Meisje Bloem voor het koningschap zijn?