Bloemetje 83. Giga-groen.

Door: Joris Leijten
Deze week begint in heel Nederland de Kinderboekenweek 2022 ter promotie van het Nederlandse Kinderboek.
Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Giga-Groen met de uitleg:” In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien! Leer over bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen”¹

Een aantal boeken van Joleijt passen in dit thema. 
Madame Poubelle is als hoofpersonage in prentenboek Madame Poubelle " Giga Groener". Daar ligt het duurzaamheidskarakter er dik op met haar hergebruik vanuit gevonden voorwerpen uit prullenbakken (Poubellen)
Ze wordt door de gemeente Nijmegen daarom nog altijd ingezet op basisscholen in kader van duurzaamheid  (zie www.madamepoubelle.nl) ²

Maar ook Meisje Bloem past ook in het thema Gigagroen. Zij heet niet voor niets Bloem. “Bloemen houden van mensen” ,zegt ze. Ze noemt haar pop ‘Vlinder’ omdat bloemen vlinders aantrekken. Ze plant gevonden zaadjes om meer bloemen te krijgen op de zolder. Meisje Bloem blijft op haar zolder in het kinderboek; maar maakt in haar fantasie bij gevonden voorwerpen op de zolder, allerlei avonturen mee waarvan enkelen ook buiten in de natuur zouden kunnen plaatsvinden. Zoals een stuk steen  dat ze vindt in een doos “Er is op getekend, Bloem. Heeft een mens dat gedaan? ‘Dat is niet getekend door een mens’, zegt Meisje Bloem, ‘dat is een afdruk van een dier, of een tak van heel lang geleden.’ Meisje Bloem kijkt naar de steen. Er zit een kring op. ‘Dit is een slakkenhuis van vroeger’, zegt ze. ‘Die slak heeft geleefd toen de wereld net bestond.’ ‘Het is een fossiel’, zegt ze deftig. Meisje Bloem kijkt in de verte. Ze zegt: ‘Een fossiel is een restje van toen de wereld pas bestond...Maar Bloem, hoe was de wereld, toen hij pas bestond? Meisje Bloem denkt na over de wereld toen hij pas bestond. Meisje Bloem zegt: ‘De wereld toen hij pas bestond was nog alleen een berg zand. Er waren wel dieren, maar nog geen mensen.’ Meisje Bloem zegt: ‘Dieren bestaan langer dan mensen. Mensen zijn er eigenlijk pas.’(14. De steen)

Meisje Bloem heeft een brede interesse. Ze heeft al veel geleerd en wil dat graag delen met de lezer. In verschillende verhaaltjes komen natuurweetjes voor waarvan lezers kunnen leren. Zoals over het fossiel, over overstromingen, lieveheersbeestjes en spinnen. Het zijn feitjes maar ook eigen waarnemingen en ludieke ideeën. De zolder is voor Meisje Bloem een proeftuin, waar zij alles wat zij vindt, onderzoekt; door er mee te spelen en door te bedenken waarvoor het voorwerp is gebruikt. Dat is ook de bedoeling van het thema van de Kinderboekenweek. Ontdek de natuur maar!  Als je ontdekt dat de natuur mooi is, dan ben je ook bereid voor de natuur te zorgen.

Veel plezier met de Kinderboekenweek. (5 – 15 oktober 2022)

  1. Alles over de Kinderboekenweek - Kinderboeken.nl
  2. Madame Poubelle (madamepoubelle.nl)