Bloemetje 91. Verjaardag

Door Joris Leijten
Op de dag dat dit Bloemetje uitkomt, op woensdag 25 januari, is de verjaardag van medeauteur, tekenares en mede-blogger Clémence. Van harte gefeliciteerd! collega. Ik zeg niet hoe oud ze wordt, dat mag je niet vragen aan een vrouw. Het doet er niet toe. Ze ziet er jonger uit dan ze is, vind ik. We werken heel goed samen waarbij we aan een half woord genoeg hebben.

Kinderen zijn altijd heel blij als ze jarig zijn. Op een verjaardag krijgen ze cadeautjes en is het gezellig en is het feest. Meisje Bloem is in verhaaltje 36, jarig. “Hoe kan ik zien dat je jarig bent, Bloem? Meisje Bloem zegt: ‘We moeten nog versieren.’ Meisje Bloem pakt de doos met de slingers. Ze maakt de slingers vast aan de zolder en ze steekt een papieren bloem in haar haar. Nu nog een taart, Bloem. ‘Ja’, zegt Meisje Bloem, ‘én een cadeautje.’ Meisje Bloem zegt: ‘Wat zou ik graag willen hebben…?’ (36. De roltong). Voor kinderen verandert er veel als ze jarig zijn. Ze mogen trakteren op school, krijgen soms meer rechten, later naar bed, zakgeld verhoging of iets meer zelfstandig doen. Ze groeien letterlijk onder je ogen en worden steeds meer volwassen en krijgen deze dag alle aandacht. Wij als kinderen waren zo erg gespannen voor onze verjaardag dat onze ouders een zogenaamd “voorcadeautje” hadden ingesteld. Een week voor de verjaardag kregen wij al een vóór- cadeautje om al mee te spelen om spanning voor de echte verjaardag te verminderen. Clémence kleinkinderen krijgen nu ook “voorcadeautjes” om de spanning te verminderen. Het is een mooi ritueel geworden.

Voor veel volwassen maakt een verjaardag immers niet zoveel uit. Er verandert niets. Ze worden elke dag ouder met ‘gebreken’. Het is leuk om een feestje te hebben maar de reden van de verjaardag is minder belangrijk. Sommige vieren het daarom helemaal niet of maar heel klein. Tevens moeten volwassenen het vaak zelf organiseren. Met uitnodigen, eten koken en inkopen, gezellig zijn als gastvrouw of gastheer en dat is soms een belasting. Anderen vinden het juist erg leuk en bijzonder om aandacht te schenken met een cadeautje als waardering voor de jarige.

Exact twaalf jaar geleden was er voor Clémence een heel bijzonder verjaardagscadeau op de dag vóór haar verjaardag werd ze voor het eerst oma. Ze kreeg haar eerste kleinzoon. Nu zijn kleinzoon en Oma direct na elkaar jarig. De kleinzoon is nog altijd blij met zijn verjaardag en viert het groots. Clémence als Oma vindt het leuk als haar kinderen en kleinkinderen langskomen voor een feestje maar de aandacht voor haar verjaardag hoeft niet persé. Uit de Bloemetjes van Clémence blijkt dat haar kinderen en kleinkinderen haar blijven inspireren tot nieuwe Bloemetjes, prentenboeken, leesboekjes en lesmateriaal.

Meisje Bloem wil graag voor haar verjaardag een hond als cadeau. Maar een hond geeft natuurlijk veel verzorging en uitlaten. Dat is voor ouders een probleem om zo’n ideaal cadeau te geven. Ze zegt: ‘Eigenlijk een hond.’ Maar op de zolder woont geen hond. In de doos met de feestspulletjes ligt een roltong. Meisje Bloem zegt: ‘Leuk, een roltong, die heb ik altijd al willen hebben.’ Ze stopt de roltong in haar mond en blaast een hele lange tong met een hele lange pieeeeeeeeep … ‘Nu is het echt feest’, zegt ze. (36. Roltong)

Voor kinderen is een verjaardag of feest niet compleet zonder slingers. Maar Bloem, wat is dat dan, feest? Meisje Bloem denkt na over feest. Meisje Bloem zegt: ‘Feest is als er heel veel slingers hangen, als je heel veel cadeautjes krijgt, als je mag kiezen wat je wilt eten, als je laat naar bed mag, als je heel hard mag piepen op een fluitje.’ Meisje Bloem zegt: ‘Feest is als iedereen blij kijkt.’ (36. De roltong) Zaterdag a.s. kom ik graag met kinderen, kleinkinderen naar het verjaardagsfeestje van Clémence met een cadeautje en kijken wij allemaal blij.