Bloemetje 89. December genieten

Door Joris Leijten
Het is weer december. Het wordt snel koud en donker buiten. We trekken allemaal naar binnen om bij de warme kachel of haard om gezellig bij elkaar te zijn en te genieten van een deftig kerstdiner.

Meisje Bloem zit vast en zeker ook aan een gezellige deftige diner in deze decembermaand met volwassenen. Wat zou Meisje Bloem een gezellig diner vinden? Uit het verhaaltje ‘de vork’ waarin Meisje Bloem in en bestekdoos een kromme vork vindt, blijkt dat Meisje Bloem weet hoe een “deftig” diner eruit hoort te zien:  ‘Rechts van het bord het mes en de lepel, links de vork, weet ze. Haar ogen lachen om de vork die is kromgebogen. Ze zegt: ‘Dit is een krulvork. Met een krulvork eten krulmensen.’(3. De Vork). Zou Meisje Bloem “krulmensen” aan het diner wensen? Zou zij alle ander grote mensen saai vinden?  Uit wat ze zegt blijkt mij wel dat ze eigenlijk diners saai vindt voor kinderen en dat ze mensen die anders zouden doen wel spannend vindt. ‘Meisje Bloem doet een krulmens voor. Ze buigt voorover en legt haar handen op de grond. ‘Als je een krulmens bent’, zegt ze, ‘zie je alles op zijn kop.’ Maar Bloem, wat is dat dan, een krulmens? Meisje Bloem denkt na over een krulmens. Meisje Bloem zegt: ‘Een krulmens kan denken met een bochtje. Mensen die kunnen denken met een bochtje vind ik bijzonder. Bijzonder is iets, dat je bijna niet kunt geloven, maar toch bestaat.’ Meisje Bloem zegt: ‘Ik ben een bijzonder meisje zeggen de mensen.’ (3. De vork)

Bij diners horen bijzondere wijnen en speciaal bieren met prachtige etiketten. Ouderen praten daar graag over de maker, brouwer, het jaartal en natuurlijk de smaak. Voor kinderen zijn dit soort gesprekken saai. Al een paar jaar vier ik Oud en Nieuw met mijn kleine neefjes en nichtje. Heel gezellig met spelletjes en tv kijken. Ik zie met trots dat mijn broer en schoonzus twee soorten champagne laten ploppen net na 24.00 uur s ’nachts. Zowel echte champagne als “kinderchampagne” alcoholvrije. De champagne drankjes zijn bijna hetzelfde: beide met bubbels. Ook volwassenen die niet echt champagne fan zijn willen wel een glaasje van deze laatste versie om te toosten op het nieuwe jaar voor de sfeer. Daarmee maken we de kloof tussen volwassenen en kinderen kleiner. Maar ook de kloof in de gespreksonderwerpen zouden overbrugd moeten worden. Wat zouden kinderen leuk vinden om tijdens het kerstdiner over te praten? Ik zou zeggen: luister naar hen en praat met elkaar ook over wat zij zeggen. Meisje Bloem houdt in het verhaaltje “De Stoel” een pleidooi voor meer aandacht voor kinderen door volwassen. Meneer en mevrouw Jansen komen op bezoek en haar ouders willen dat Meisje Bloem naar beneden komt en hen groet. Meisje Bloem doet dat niet en heeft daar een goede reden voor. Ze zegt:  ‘Meneer en mevrouw Jansen praten alleen met mijn vader en mijn moeder.’ Ze zegt: ‘Meneer en mevrouw Jansen vragen nooit hoe ik heet. Meneer en mevrouw Jansen vragen nooit wat ik leuk vind. Meneer en mevrouw Jansen vragen nooit wat ik denk.’ Meisje Bloem zegt: ‘Meneer en mevrouw Jansen denken dat ik een stoel ben. Met een stoel hoef je niet te praten.’… Meisje Bloem zegt: ‘Ik ben geen stoel, ik ben een mens.’ Meisje Bloem zegt: ‘Ik denk dat meneer en mevrouw Jansen alleen van grote mensen houden.’ (37. De stoel)

Het is gezellig als iedereen mee kan doen met de gezellige momenten; de grote én kleine mensen. Gelijkwaardig meepraten over wat ieder  meemaakt, proeft, doet en vindt.

Als uitgever en auteur wens ik de grote mensen een prettig uiteinde en een gezonde start van 2023 én de kleine mensen. En ik beloof nog meer naar hen te luisteren. In de wetenschap dat ik ook misschien een krulmens ben en denk in “een bochtje”.