Bloemetje 38. Nieuw(jaar)

Door: Joris Leijten.

Het is begin januari. Een nieuw jaar is aangebroken. Het is een afspraak dat op 1 januari het nieuwe jaar begint en we een bladzijde van de kalender van het vorige jaar omslaan. We wensen iedereen een gelukkig nieuw jaar en starten min of meer met een schone lei en maken nieuwe plannen. Meisje Bloem speelt graag nieuwe verhalen. In het boek zoekt ze nieuwe verhalen in een voor haar nieuwe doos op haar zolder. Ze is elke keer verrast wat er in zit de doos zit. Ze stelt zichzelf vragen om te achterhalen wat het is en vraagt zich af wat ze ermee kan spelen.

Nieuw is leuk, maar is ook spannend. Omdat je niet weet wat het nieuwe is en wat je er mee kan. Dat geeft energie en passie: gedrevenheid. Meisje Bloem heeft eigenlijk een hele beroemde voorloper “Pippi Langkous”  een boek van Astrid Lindgren (1949)”. Een boek dat Meisje Bloem mogelijk ook gelezen heeft of in een kindertelevisieprogramma gezien heeft. Pippi woont alleen in een groot huis. Ook met een zolder met oude spullen, waar ze minder komt dan Meisje Bloem. Pippi ontdekt ook haar mogelijkheden door nieuwe dingen te doen en te proberen.  “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”  zegt ze. Dit citaat past zowel bij Pippi Langkous als bij Meisje Bloem. Pippi Langkous en Meisje Bloem staan beiden open om zaken op te pakken en open te denken en te handelen. Beiden gaan leren door proberen. Nog een citaat van Pippi Langkous is: “Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb” (tweede boek, Pippi Langkous gaat aan boord. ), dat ook  op Meisje Bloem van toepassing is. Pippi Langkous speelt zowel alleen als met haar vrienden Tommie en Anika. Meisje Bloem speelt met haar pop, die ze “vlinder” noemt.

In het laatste verhaal van Meisje Bloem in het prentenboek concludeert Meisje Bloem: ‘Ik heb niks om te spelen.’ De dozen die er staan heeft ze allemaal gezien. Is er nog een doos Bloem, is er nog iets waar je mee kunt spelen? Meisje Bloem schudt haar hoofd. ‘Ik heb alles gezien’, zegt ze. Als je niks hebt te spelen, Bloem, heb je toch nog om te spelen jouw zelf. (52 Jouw zelf)  Een andere conclusie om het toch nieuw en spannender te houden is de inventiviteit naast de nieuwsgierigheid in te zetten. Door bijvoorbeeld verschillende voorwerpen te koppelen aan elkaar en hiervan nieuwe verhalen te maken. Dat gaat leiden tot nieuwe vragen en antwoorden. Hiermee kan Meisje Bloem verder groeien.

De auteurs groeien ook en gaan een nieuwe kant op voor 2021. Naast Een leukere wereld starten we de serie Vrolijk leren. Leesboekjes voor kinderen die ze zelf kunnen lezen op AVI-M4 niveau. We starten met twee boekjes dit voorjaar met een langer verhaal van de marskramer, over de wereld van Joris Joleijt en Een winkeltje op mijn rug, over de wereld van Fleurtje en Floor over ruilen. Bij beide komt ook een lesbrief boekje uit. Houd de website www.joleijt.nl in de gaten. Nieuwe uitdagingen voor ons in 2021.

Meisje Bloem en Joleijt wensen u en een gelukkig nieuwjaar 2021.