Bloemetje 128. Oranje feestje.

Door: Joris Leijten
Meisje Bloem houdt van leuke feestjes.
Ze organiseert zelfs in haar eentje een extra verjaardagsfeestje op haar zolder compleet met slingers en een roltong en heeft veel plezier. Meisje Bloem is jarig vandaag. Hoe kan ik zien dat je jarig bent, Bloem? Meisje Bloem zegt: ‘ We moeten nog versieren.’ Meisje Bloem pakt de doos met de slingers. Ze maakt de slingers vast aan de zolder en ze steekt een papieren bloem in haar haar [..]
In de doos met feestspulletjes ligt een roltong. Meisje Bloem zegt: ‘Leuk, een roltong, die heb ik altijd al willen hebben’
Ze stopt de roltong in haar mond en blaast een hele lange tong met een hele lange pieeeeeeeeeeep … ‘Nu is het echt feest’, zegt ze.


Maar Bloem, wat is dat dan, feest? Meisje Bloem denkt na over feest. Meisje Bloem zegt: ‘Feest is als er heel veel slingers hangen, als je heel veel cadeautjes krijgt, als je mag kiezen wat je wilt eten, als je laat naar bed mag, als je heel hard mag piepen op een fluitje.’ Meisje Bloem zegt: ‘Feest is als iedereen blij kijkt.’ (36. De roltong)

In deze zomerperiode zijn er veel grote sportevenementen waar we massaal achter het Nederlands team gaan staan. In de nationale kleur oranje. Tijdens het Europees kampioenschap (EK) voetbal in Duitsland en tijdens Olympische Spelen in Parijs zie je overal Oranje slingers en toeters. We zijn trots op de mannen en vrouwen die vóór Nederland sporten en voelen ons verbonden met de sporters, we moedigen ze aan. We juichen, hossen, zingen, toeteren, verkleden en schminken. Andere landen kijken met plezier en jaloezie naar onze “Oranje sfeer”. Iedereen wil meedoen met acties en organiseert activiteiten om de sfeer te verhogen.                                       
Tijdens de wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal is er bijna niemand gewoon op straat. Het maakt niet uit of je gezamenlijk naar de wedstrijd kijkt op grote schermen, of op een terras in de straat, of thuis.

Zelf ben ik ook trots om in deze periode Nederlander te zijn en mee te leven met de sporters en supporters. Met veel plezier kijk ik mee, thuis op de bank, juich ik en vier ik mee. Ik ben niet zo gek om mij oranje te kleden en gek te doen, hoewel ik het wel leuk vindt om de feestvreugde te zien. Gisteren heb ik genoten van Nederland – Oostenrijk ( 2 - 3). Ondanks verlies gaan we nog door, spannend.

Meisje Bloem zal vast wel meedoen met de “oranjegekte” omdat ze gek is op feest. De vlaggetjes van haar verjaardag in allerlei kleuren, zullen nu allemaal oranje worden. Evenzo kleurt de roltong oranje. Mogelijk ook nog in een oranje outfit en schmink op haar gezicht, oranje ranja en een lekker oranje tompoes… ze zal zich vermaken met haar vrienden of alleen. Pieeeeeep !!! Hub Holland Hup!
‘Feest is als iedereen blij kijkt.’ zegt Meisje Bloem. Als Nederland verder wint, zullen we blij kijken. Dan is het feest.

Veel plezier met deze activiteiten!