Recensie: Meisje Bloem, door Clémence Leijten & Joris Leijten

Door: Prof. dr. J.A.M. Bransen (Jan), Hoogleraar - Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef recent het boek ' Gevormd of vervormd? Een pleidooi voor ander onderwijs '(2019).  ( https://www.janbransen.nl/nl/ )

Een recensie 

Er zitten pareltjes tussen, zoals "De zakdoek", dat gaat over de grappige kant van boosheid zien, "De vork", dat gaat over 'krulmensen' die anders doen, en "De bos bloemen", dat gaat over dingen die ophouden te Bestaan.

Ik heb het over Meisje Bloem , een prentenboek voor kinderen en grote mensen dat vergezeld gaat van een lesboek met aanknopingspunten voor gesprekken. Het is geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten en in eigen beheer uitgegeven. Er zitten vaste, telkens terugkerende elementen in. Ieder verhaal gaat vergezeld van drie tekeningen en ieder verhaal bestaat uit drie stappen, waarvan de laatste stap van ieder verhaal met een vraag aan meisje Bloem begint, een vraag die het meisje, en natuurlijk ook de lezers , aanzet tot denken. “Maar Bloem, wat is dat dan, boos ?, Zo klinkt het in De zakdoek ; “Maar Bloem, wat is dat dan, een krulmens?” In De vork, en “Maar Bloem, wat is dat dan, bewaard?” In De bos bloemen .

Lees meer:


Meisje Bloem naar de bibliotheek

 

Voor de Openbare Bibliotheken in Nederland heeft Mart Seerden (ex directeur basisscholengroep Noord Limburg ) de volgende, enthousiaste recensies geschreven van het boek Meisje Bloem en het lesboek "De gedachten van Meisje Bloem". Binnenkort is Meisje Bloem zowel Prentenboek als Lesboek te leen via de openbare bibliotheken (of te bestellen).

Recensie: NBD Biblion 2019:

Meisje Bloem / door Clémence Leijten & Joris Leijten. - Nijmegen : Joleijt, [2019]. - 110 pagina's :

zwart-wit illustraties ; 21 x 30 cm (Een leukere wereld).

Oblong formaat prentenboek (A4, gelijmd, stevig papier, heel zwart-wit in zijn uitvoering) waarin we op een ontroerende manier kennismaken met Meisje Bloem. De ontroering zit hem in het gegeven dat Meisje Bloem (zo) geheel en al op haar eigen manier speelt, nadenkt, mijmert over de dingen die ze tegenkomt, onderzoekend vertelt en in alles wat ze op haar mooie zolder ontdekt bezieling vindt. Wat passeert er o.a. haar revue? Een dooie muis, een centje, een lege doos, een roltong, een harnas, een schoolbord en in alle gevallen Meisje Bloem zelf. Voor elke week van het jaar (52) is er een verhaal - een verhaal met een aanleiding, meestal iets wat ze op zolder vindt, een iets wat ze met honderd vragen te lijf gaat: 'Meisje Bloem zegt...' Er is ook een vertellersstem die doorvraagt: 'Maar Bloem, wat is dat dan, een zoen?' Waarop Meisje Bloem, na enig nadenken zegt: 'Een zoen is een cadeautje van je lippen voor iemand die je lief vindt.' Rechts staat het verhaal - links staat een driedelige strip over het verhaal in zwart-wit - uitermate sprekend!

Lees meer:


Boekpresentatie Meisje Bloem

Op zaterdagmiddag 30 maart 2019 werd een feestelijke boekpresentatie georganiseerd, in de Thiemeloods Nijmegen, voor ruim 40 mensen.
Na een toelichting van Joris Leijten op drie educatieve producten van Joleijt in de serie Een leukere wereld: Madame Poubelle, Meneer Boek en nu Meisje Bloem, vertelde auteur Clémence Leijten over de boodschap van dit nieuwe boek (lezing Clémence Leijten)

Aan Wethouder van Cultuur van de stad Nijmegen Noël Vergunst werd vervolgens het eerste prentenboek Meisje Bloem aangeboden. De Wethouder bedankte met een speechje, waarin hij zei, dat hij net als Joleijt van mening is, dat er op scholen, in het basisonderwijs maar óók in het hoger onderwijs, meer aandacht moet zijn voor filosoferen. 

Lees meer:


Meisje Bloem: ‘Ik ben Bloem zo wil ik het doen.’

Persbericht:

Meisje Bloem is het derde prentenboek van Clémence Leijten en Joris Leijten in de serie

 ‘Een leukere wereld’ uitgegeven door uitgeverij Joleijt educatieve producten (www.joleijt.nl).

Na de prentenboeken met het thema ‘hergebruik’, Madame Poubelle (2016) en ‘feesten’, Meneer Boek (2018) is nu Meisje Bloem met ‘het denken en het voelen’ aan de beurt.

Meisje Bloem zoekt op haar zolder graag in spullen van haar ouders. Hier speelt ze mee en ontdekt ze zo, wie ze zelf is. Ze stelt zichzelf filosofische vragen: ‘Maar Bloem wat is dat dan…?’ Die vragen beantwoordt ze op een originele manier. Meisje Bloem ontdekt wie zij zelf is, zij maakt de wereld een beetje leuker.

In de 52 korte verhaaltjes in het prentenboek Meisje Bloem bij even zoveel spullen ontwikkelt ze een visie op zichzelf. Ze mag zichzelf zijn: ‘Ik ben Bloem zo wil ik het doen’, zegt ze.

Achter elk verhaal zit een andere menselijke eigenschap met een kernbegrip dat in het bijbehorende lesboek De gedachten van Meisje Bloem wordt uitgewerkt tot een gesprek thuis of in de klas.

 

Meisje Bloem is een totaalproject met een prentenboek, een lesboek, een liedje en een poppenspel, voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar én voor grote mensen.

 

Meer informatie op www.meisjebloem.nl